Credit Noua Casă Vs. Credit Ipotecar. Ce Variantă Să Alegi
16 March 2022Te bate gândul să îți iei o casă sau un apartament și ai început să studiezi pe internet ce variante ai avea?
Atunci cel mai probabil deja ai aflat care sunt acestea:
- credit ipotecar
- credit prin programul Noua Casă
- rate la dezvoltator
- plata cash a întregului imobil
Acum voi presupune că, nu te afli în ultima categorie – cea în care poți plăti casa sau apartamentul cu banii jos; altfel ai fi făcut deja tranzacția și te-ai afla deja în noua ta casă. 🙂
Despre varianta de rate la dezvoltator și cum stă treaba aici, cu bune și cu rele am discutat în articolul Credit Ipotecar Vs. Rate La Dezvoltator. Care-i Mai Avantajos?
Așa că, în acest articol ne vom ocupa de compararea primelor 2 variante: credit ipotecar sau Noua Casă. Vom discuta avantajele și dezavantajele ambelor pentru ca tu să alegi cu ușurință cea mai bună variantă pentru tine.
Așadar, hai să începem.
Avantajele și dezavantajele creditului prin Noua Casă vs. Creditul ipotecar
Partea bună este că, atunci când alegi să optezi pentru programul Prima Casă, poți da un avans foarte mic, pentru locuința pe care dorești să ți-o cumperi. Vorbim de un avans de doar 5%.
Însă atenție aici: acest avans minim este perceput doar dacă, vorbim de un preț al locuinței de maxim 70 000 euro.
Pentru locuințele de până la 140000 euro, avansul pentru cumpărarea locuinței este de 15%, adică similar cu avansul cerut în cazul unui credit ipotecar.
Deci mare atenție la valoarea totală a locuinței dorite, pentru că, în funcție de prețul ei, ți se va percepe și un avans procentual corespunzător. Așadar, avantajul se poate transforma rapid în dezavantaj.
Și dacă tot vorbim de dezavantaje, unul dintre ele este că, atunci când optezi pentru programul Prima Casă, aprobarea creditului tău durează mai mult. Asta pentru că, trebuie întocmit dosarul, după care acesta trebuie trimis către Fondul de Garantare spre aprobare.
Cu alte cuvinte, vorbim de un proces mai lung și mai greoi, mai multă harțogaraie, mai multă birocrație… ceea ce rezultă în mod inevitabil în mai mult timp, energie și nervi consumați în tot acest proces.
Un alt dezavantaj ar fi acela că, în caz de imposibilitate de plată, după 60 zile, banca te poate executa silit. Atenție așadar la acest aspect.
Această regulă se aplică și în cazul creditului ipotecar? Ei bine… în acest caz, băncile sunt mult mai deschise în găsirea unei soluții, obținerea unei refinanțări etc. Cu alte cuvinte riscul de a fi dat afară din noua ta casă scade simțitor.
O altă paralelă interesantă este cea referitoare la numărul de imobile aflate în proprietate personală. Programul Noua Casă se adresează tinerilor care se află la achiziția primei lor locuințe. Așadar, dacă mai ai alte locuințe în proprietate personală sau ți-ai mai luat în trecut un imobil prin programul Noua Casă sau Prima Casă, dosarul cu noua solicitare de locuință cel mai probabil nu ți se va aproba.
La polul opus, poți să îți iei oricâte credite ipotecare dorești atât timp cât poți dovedi că gradul tău de îndatorare nu depășește un anumit prag iar veniturile tale lunare îți permit să achiți creditele contractate.
Un alt aspect pe care trebuie să îl ai în vedere este că, așa cum și numele programului spune… trebuie să-ți cumperi o casă nouă – adică apartamentul sau casa dorită trebuie să fi fost finalizată și recepționată cu maxim 5 ani înainte de solicitarea creditului garantat de stat prin programul Noua Casă.
Tot în categoria casă nouă intra și imobilele care au fost supuse unor lucrări de consolidare sau reducere a riscului seismic finalizate și recepționate cu cel mult 5 ani înaintea solicitării creditului garantat.
Spre deosebire de programul Noua Casă care te limitează la achiziția unei anumite categorii de imobile (cele noi), în cazul unui credit ipotecar tu poți cumpăra orice locuință dorești, indiferent de anul construcției acesteia sau de riscul seismic pe care aceasta îl prezintă.
Avantajul pe care un credit ipotecar ți-l oferă și un credit prin Noua Casă nu, este acela al dobânzii fixe. Altfel spus, mergând pe varianta unui credit ipotecar știi clar ce rată ai de plată lună de lună și nu te expui riscului unor fluctuații date de modul cum evoluează piața de la an la an.
Drept urmare, ai confortul psihic că, indiferent cum vor evolua lucrurile, din punct de vedere economic, rata ta la casă va rămâne neschimbată pentru 5, 7 sau 10 ani.
Prin contrast, în cazul Noua Casă, dobânda este variabilă. Și nu vrei să știi cum e să vezi că îți crește rata pe care o ai de plătit de la o lună la alta fără să poți face nimic, crede-mă.
Un alt dezavantaj al programului Noua Casă este, că, locuința astfel obținută nu o poți vinde în primii 5 ani de la achiziție. În schimb, în cazul creditului ipotecar clasic, nu există astfel de reguli.
Concluzii și recomandări
Faptul că vine la pachet cu rate lunare fixe și este mult mai ușor și rapid de obținut, face creditul ipotecar clasic mult mai atractiv decât programul Noua Casă.
Cât privește cei 15% solicitați inițial, iată 2 idei utile:
- chiar dacă trebuie să economisești, să strângi cureaua ceva mai mult pentru a putea să dai un avans inițial mai mare, gândește-te că, această sumă, odată dată ca avans, ea se va scădea din valoarea totala a creditului și tu vei împrumuta de la bancă o sumă mai mică
- poți transforma dezavantajul de 15% în oportunitatea de a-ți lua casa cu 0% avans. Cum anume? Luând banii de avans pentru casă sub forma unui credit de nevoi personale.
Îți sună bine cea de-a doua variantă? Poți citi mai multe despre ea și în articolul Credit Ipotecar Fără Avans: Mit Sau Realitate.
Iar dacă te grăbești să treci la fapte, contactează-ne azi!
Unul din specialiștii echipei Ami Credit te va ajuta cu toate informațiile de care ai nevoie pentru ca tu să obții un credit ipotecar avantajos conform dorințelor și nevoilor tale, sfătuindu-te în acest sens pe tot parcursul drumului și având grijă ca, creditul mult dorit să fie aprobat fără probleme.